• Recenze
    • Vybavení
    • Ubytování
  • Tipy a triky
  • Česko
  • Evropa
    • Irsko
    • Malta
    • Nizozemsko
    • Německo
    • Portugalsko
    • Rakousko
    • Skandinávie
    • Slovinsko
    • Španělsko
  • Kanada
    • Cestování a zážitky
    • Praktické informace
    • Škola
    • Ostatní
  • Mexiko
  • Srí Lanka
  • Mapa příspěvků
  • Seznam článků
  • O nás
    • Autoři
    • Kde jsme už byli
  • Mapa příspěvků
  • Seznam článků
  • O nás
    • Autoři
    • Kde jsme už byli
Facebook Instagram
S baťůžkem
  • Recenze
    • Vybavení
    • Ubytování
  • Tipy a triky
  • Česko
  • Evropa
    • Irsko
    • Malta
    • Nizozemsko
    • Německo
    • Portugalsko
    • Rakousko
    • Skandinávie
    • Slovinsko
    • Španělsko
  • Kanada
    • Cestování a zážitky
    • Praktické informace
    • Škola
    • Ostatní
  • Mexiko
  • Srí Lanka
Domů » Česko » Exotic Food Festival v Praze
Česko

Exotic Food Festival v Praze

Kateřina Petrová 22.6.2014 jídlo, kuchyně světa

Nemusíte jezdit do Ugandy, Portugalska nebo Vietnamu, abyste ochutnali národní speciality. Stačí navštívit například Exotic Food Festival v Praze.

Exotic Food Festival je sice nováčkem mezi ostatními festivaly jídla, ale uskutečnil se během jednoho měsíce hned dvakrát. Jednou na Sofijském náměstí a podruhé na Tylově náměstí. Už teď se začínají organizátoři připravovat na další rok.

Festival se postaral o to, aby návštěvníci mohli ochutnat exotická jídla z celého světa a přípravu některých z nich vidět i na pódiu. Na pódiu vystoupily i tanečnice a proběhl kurz přípravy kávy ne úplně tradičními metodami.

My jsme dorazili na festival, který se konal na Tylově náměstí kolem poledne. Prošli jsme si celé náměstí se stánky, abychom se teprve rozhodli co ochutnáme. Tím, že národní speciality z Řecka, Portugalska a podobných zemí máme vyzkoušeny, hledali jsme něco zajímavějšího.

Zamířili jsme do stánku Indonésie, kde jsem hned ochutnala taštičky plněné zeleninovými nudlemi, tzv. Pastel. Bylo to dobré, ale asi bych uvítala, kdyby byly teplé. Pavel měl hlad, takže si dal hned hlavní chod, a to Dhal na curry s mangem a rýží basmati. Tím, že velmi dobře známe indickou kuchyni, jídlo nás nějak neomráčilo, ale bylo dobré. Pro lidi, co nemají s podobnou kuchyní žádné zkušenosti rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Jakmile jsme dojedli, snažili jsme se dostat k nějakému dalšímu stánku. Problémem byl bohužel velký počet lidí a nevýhodou těchto akcí je vždy malý prostor. Člověk by toho hodně rád vyzkoušel, ale jakmile vidí frontu lidí, kde se všichni předbíhají jako ve škole, už nemá takovou chuť ji vystát. Vyzkoušeli jsme ještě stánek Uganda, kde jsem si dala sladké Simsim (sezamová semínka smíchaná s cukrem) – nějak jsem si myslela, že to bude trošku odlišné od klasických sezamových tyčinek co známe z ČR, ale chutnalo to stejně. Dále jsem ochutnala Uganda cookies, které jsou vytvořeny z pšeničné mouky, cukru, mléka a citronové kúry. Musím říct, že to byla zajímavá a neobvyklá chuť. Pavel vyzkoušel další hlavní chod, a to Nyoyo, což je vlastně směs fazolí, kukuřice, brambor, mrkve a koření. Tato jídla nejsou mým favoritem, ale musím říct, že to chutnalo celkem dobře.

Stánků na festivalu bylo opravdu dost, minuli jsme například stánek s ústřicemi, čerstvým chřestem, ochutnávkou slámového vína, ale i stánky s bižuterií. Jen si vybrat:)

Na co jsem se na festivalu ale nejvíc těšila byla ochutnávka hmyzu. Už delší dobu chci vyzkoušet, jak chutnají upražení červi či brouci. Zatím jsme nebyli v zemi, kde by bylo zvykem toto jídlo podávat, takže jsem se těšila, že aspoň jeden kousek něčeho takového zkusím. Pavel se nenechal dlouho přemlouvat a dali jsme si každý moučného červa po provensálsku:) Nevím sice, co má znamenat v tomto případě „po provensálsku“, ale vyzkoušeli jsme to. Vystřídaly se dva pocity – prvním byl pocit nadšení, že to není vůbec tak odporný, jak jsem si myslela a druhým byl pocit zklamání, že ti tepelně opracovaní červi vlastně nemají žádnou chuť. Přirovnala bych to k chipsům. Vyzkoušela bych toho více, ale všude kolem byla spousta lidí, co mluvila přes sebe, a jídlo mi nepřišlo úplně nejlevnější.

Nečekaně se v jeden okamžik rozpustila fronta u pivního stánku, takže jako správní Češi jsme si dali aspoň jedno dobré Svijanské:)

Festival nabízel i možnost nechat se namalovat vodovkami určenými na obličej. To bych to nebyla já, abych hned něco takového nevyzkoušela. Po příchodu ke stanovišti, kde jsem se mohla nechat namalovat byla na zemi deka s polštáři a vedle stůl s židlí. Já se usadila a vybrala si malbu. Aby Pavel mohl zůstat na dece, musel zaplatit vstupné – tím byla obkreslená a namalovaná jeho dlaň:) Zjistili jsme totiž, že se nechají malovat asi jen děti a já:) Já skončila s obličejem maurského bojovníka a Pavel nalepil na nástěnku svoji ruku.

Festival se nám líbil, ale na můj vkus bylo příliš mnoho lidí na tak malém náměstí. To bylo hlavním důvodem, proč jsme toho ochutnali tak málo. Jednalo se však teprve o první ročník tohoto festivalu, takže hodnotím pozitivně a věřím, že příští rok se ještě zvýší počet stánků s netradičními specialitami a změní se i lokalita. Lidé mají tyto akce rádi, takže budeme přát organizátorům festivalu hodně sil do dalšího roku!

Pár fotek z akce – omluvte prosím jejich kvalitu:)

Dhal – taková zajímavější čočka:)
Příprava kávy
Tak takhle bylo celou dobu plno.
Dobrůtka, ale čekala jsem nějaké ozvláštnění:)
Dobrý sušenky
Pavel je prostě na ty fazolový jídla no..
Všimněte si dobře odložené lžičky připravené na jiná jídla!
Stánek s hmyzem
Tak toho jsme měli:)
Pivo je prostě nutnost:)
Pro oba..:)
Kdybyste to nepoznali, tak takhle vypadá Pavlova ruka:)
Slečna, co mě malovala se zrovna odličuje, aby na sebe dala nějakou novou masku
No nelekli byste se mě? Maurský bojovník jak vyšitej!
Přechozí příspěvek Litomyšl – česká mecca architektů
Další příspěvek Špindl – Petrova bouda – Luční – Sněžka – Špindl: dvoudenní výlet

O autorovi

Kateřina Petrová

Jsem milovníkem kávy, čokolády a ochutnávání všech možných kuchyní světa. V současné době si užívám čas s naší malou dcerkou, která se perfektně stará o každodenní dobrodružství:)

Související články

  • Laka – pohodový výlet s rodinou k jezeru

    23.8.2020
  • Památník Jana Palacha: skrz rodný dům je vražen klín

    19.1.2020
  • Parádní výlet z Modravy na Březník a zpět

    14.10.2019
  • Černé a Čertovo jezero s kočárkem/nosítkem

    9.9.2019
  • Zruč nad Sázavou: zámek, věž i rozhledna

    6.9.2019
  • Žatec: město chmele, piva a komínů

    8.6.2019
  • Točník a Žebrák: dva hrady kousek od sebe

    25.5.2019
  • Vodní dům v Hulicích: hrátky s vodou venku i uvnitř

    5.5.2019
  • Za výstavou aut do ŠKODA Muzea v Mladé Boleslavi

    26.2.2019

Odpovědět

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Štítky

aplikace autem banka bydlení crazy canadian people doprava hory hotel hrad ILAC jídlo kuchyně světa kultura letenky město North Vancouver oblečení outdoor panorama pevnost pivníček pivovar pivínko první dojmy práce před odletem příroda přístav recenze restaurace rozhledna seriál o práci starbucks start ubytování vancouver vhodné i pro děti video vybavení výlet zahrada začátek zámek Šumava škola